Les meg!
Bilder
Venner og kjente
Linker
Om meg
Gjestebok
English

Min torrent info side!

Du har vel skjønt at dette dreier seg om nedlasting. Det er en raskere og mer stabil måte og laste ned på enn mange andre fildelings tjenester. Men det koster deg bittelittegrann mer insatts enn for eksempel hva kazaa gjør. Du må lete litt mer, være litt aktiv(*) og det bruker endel båndbredde.

Det første du må ha er en nedlastings klient. Jeg bruker BitTorrent 3.3. Enkel og grei, men kanskje litt upraktisk hvis du vil laste ned mange filer på en gang. Den finner du forresten her.
Så må du jo ha noe å laste ned. Du må altså ha et frø. Slike frø finner du rundt om på nettet. Noen steder er linket her.

Så kommer den aktive biten inn. Slike frø har begrenset levetid. Hvis ingen lenger laster de ned(og/eller opp) vil den dø ut. Du kan avslutte nedlasting og fortsette der du slapp senere uten problem. Men hvis du venter for lenge, så kan det hende at den blir borte for deg.

Alt som skal til for at systemet fungerer er hvis en(1) person har 100% av filen som skal deles. Hvis 10 personer ønsker og laste ned denne filen må de ha frøet for denne filen. Så begynner systemet og ta litt av. Enkelte av de 10 vil begynne å laste ned små biter av filen, men fra forskjellige steder i filen. Noen tar litt av starten, andre litt fra midten og noen fra slutten. Dermed har alle litt som de andre ikke har, og alle kan laste ned fra alle. Tenk deg et stort edderkoppnett.

Det er altså bare en som trenger og ha hele filen i utgangspunktet for at systemet skal begynne og gå rundt, mens det må mange nedlastere til for at det skal gå fortere.


Det burde dekke det meste.
Harald